ViVo maart 2025: Lente nieuwtjes
Dit is onze derde ViVo alweer. De lente is in aantocht. Een mooi seizoen, waarbij de natuur lijkt te ontwaken. Bloemen komen in bloei, de natuur wordt weer groener en er komt ook meer leven in de natuur lijkt het. Geleidelijk aan worden de uren dat het licht is, groter. Spiritueel gezien wordt de lente gezien als een seizoen van vernieuwing en wedergeboorte. In veel spirituele tradities wordt de lente gezien als een tijd van transformatie en spirituele vernieuwingen. Het is een tijd waarin we ons kunnen richten op het loslaten van oude patronen en gewoonten en het omarmen van nieuwe groei en mogelijkheden. Dat klinkt als een mooie positieve boodschap :)
We zijn blij dat we weer verschillende onderwerpen hebben in deze ViVo en we hopen dat het jullie inspiratie geeft. Veel leesplezier!
In deze ViVo:
- Eigenaarschap nemen: op weg naar gezondheid
- Triggers
- Theory of mind, gezien vanuit onze sociale wereld
- QI
- Evenementen / nieuwtjes
Eigenaarschap nemen: op weg naar gezondheid
Geschreven door Monique de Veth-Konings: psychiater en homeopathisch arts
Het is belangrijk eigenaarschap te nemen van klachten van jouw lichaam. Dit klinkt misschien heel gek, maar het is mijns inziens heel belangrijk. Dat is iets waar ik me tijdens mijn opleidingen en werk steeds meer bewust van ben geworden. Wat is nu eigenaarschap? Eigenaar zijn van een situatie betekent dat je je verantwoordelijk voelt en dat je doet wat je kunt om er het beste van te maken. Dat klinkt natuurlijk heel gek bij ziekte omdat je heel erg denkt “dat overkomt me”. Een verschil is bv “ik ben manisch-depressief of ik heb manisch-depressiviteit”, in dat laatste voel je minder dat het iets is wat je overkomt en dat je er dus geen grip op hebt.
Helpt het nu om eigenaarschap te nemen wanneer je ziek bent? Dat benoemt Wil Konings in ieder geval heel duidelijk in zijn boek Power Patiënt: mensen die zelf regie nemen over hun behandeling, herstellen sneller en hebben minder bijwerkingen.
Wat mij heel erg aanspreekt in de holistische visie, is dat je eigenlijk heel erg vanuit deze visie naar klachten en mensen kijkt. Je zit als arts niet boven de cliënt, maar je onderzoekt samen, gelijkwaardig, waar klachten vandaan komen. Je onderzoekt dit samen en deze houding en inzicht maakt dat mensen meer eigenaarschap nemen van hun klachten. En dat leidt vervolgens weer tot positieve veranderingen in houding en gedrag waarbij je ziet dat dat een positief effect heeft op psychische klachten.
Je kunt je afvragen of je dit het placebo effect kan noemen. Door positief te denken over een bepaalde situatie, kun je de uitkomst van een situatie positief beïnvloeden. Hoogleraar psychologie Andrea Evers onderzocht het effect van placebo en noemt dat er steeds meer bewijs is dat stress, de kwaliteit van leven en effect van medisch behandelingen beïnvloeden. Zo wordt er een online onderzoek gedaan bij 128 volwassenen waarbij gekeken wordt of bepaalde verwachtingen de uitkomst van angstklachten beïnvloeden (angst gerelateerd aan de covid-19 pandemie). Daarbij bleek dat positieve verwachtingen de pandemie-gerelateerde angst effectief kan verminderen. Het effect van geloof is dus heel sterk. Eigenaarschap nemen van eigen klachten en daarmee doe je iets over dat je zelf invloed hebt op de klachten, wat kan maken dat je een positieve uitkomst krijgt van klachten.
Boeken: Je hebt het niet, je doet het. Geschreven door Edwin Selij De Power patiënt. Geschreven door Wil Konings
Onderzoek placebo - verwachtingen en het effect op angst uitkomst: https://europepmc.org/article/ppr/ppr576705
Triggers Geschreven door Muriel Nieuwkoop: fysiotherapeut en psychosomatisch therapeut
Ik hoor het vaak om mij heen: “ik werd zo getriggerd door…” Of er wordt van de voren een “trigger-waarschuwing” geplaatst bij een stuk tekst of een video-fragment. Betekent dat nu dat je moet proberen om maar niet getriggerd te worden? Het lijkt er zo op dat de trigger het probleem is.
Trigger is het Engelse woord voor “trekker”, een klein onderdeeltje van een pistool of geweer. De trigger zelf is niet het explosieve deel, dat is de munitie in het pistool of geweer. Vergelijk jezelf eens met een geweer. Zolang er geen munitie is, gebeurt er niets als de trekker wordt overgehaald. Als je de trigger en jouw reactie erop kan zien als een signaal dat er van binnen nog munitie opgeslagen ligt, dan kan zo’n trigger juist helpen om eindelijk die munitie onschadelijk te maken (Vrij vertaald naar Gabor Maté)”. Het gebeurde mij ruim een week geleden: ik kreeg een mail binnen, ik las hem en ik werd boos. Nou ja, boos, eerder razend! Het even laten liggen, het aan mijn man vertellen, mijzelf afleiden… niets hielp. Uiteindelijk heb ik een vriendin gebeld met wie ik de opleiding “Compassionate Inquiry” gedaan heb, en die ging vragen stellen: “wat voel je, en waar voel je het in je lichaam? Kun je dit er even laten zijn? Wat gaat er aan gedachten door je heen? Zitten er ook nog andere emoties dan boosheid?” Wat in de paar uur daarvoor niet lukte, lukte toen wel. Ik ging niet meer bezig met de mail (trigger) maar met het hele munitiedepot dat dreigde te exploderen. Door zo te onderzoeken kon ik een stukje oplossen wat van binnen niet lekker zat. De trigger werd uiteindelijk het hulpmiddel om te genezen.
Theory of mind, gezien vanuit onze sociale wereld
Geschreven door Monique de Veth-Konings: psychiater en homeopathisch arts
Theory of mind staat voor het vermogen om je in de ander te verplaatsen. Het is dus het concept dat iemand kan hebben van een andere belevingswereld. Het is het vermogen om mentale toestanden toe te schrijven aan onszelf en anderen. Ik kan een voorbeeld noemen: een kind dat iets wil uitleggen en die aanvoelt dat het uitleggen aan een volwassene anders is dan het uitleggen aan een kleuter en die dan bv. veel meer tijd besteedt aan het uitleggen bij een kleuter. Je beseft dus dat jouw eigen opvattingen en ideeën kunnen verschillen van de ander. Deze theory of mind is een noodzaak om empathie te voelen en dient als een belangrijke bijdrage in sociale interactie. Jouw brein wordt als het ware getraind om dit te begrijpen en daarmee bv. jouw communicatiestijl aan te passen (een kleuter benader je anders dan een volwassenen). Tijdens de babytijd en vroege kinderjaren leren kinderen de eerste vaardigheden die ze nodig hebben om later hun denktheorie te ontwikkelen. Je kunt je voorstellen dat mensen die getraumatiseerd zijn, een verminderde theory of mind laten zien. Dat is ook gebleken uit onderzoek. Een recent onderzoek laat ook mooi zien hoe sociale interactie op jonge leeftijd belangrijke consequenties heeft voor de latere sociale communicatie. Er werd gezien dat bepaalde hersengebieden betrokken zijn bij deze ontwikkeling en dat ontwikkelt zich tot in de jong volwassenheid wat dus maakt dat je je op jongere leeftijd steeds kan aanpassen, maar dat de sociale interactie hierin belangrijk is. Deze studie benadrukt het belang van sociale interactie, van jongs af aan naar jong volwassenheid. (Zie: Integrating stereotypes and factual evidence in interpersonal communication | npj Science of Learning) Het lijkt dus heel belangrijk om in onze wereld te overleven, te kunnen leren van anderen en met anderen te verbinden. Contact met anderen en daarin veiligheid ervaren om te leren is dus van essentieel belang. De theory of mind wordt in de huidige GGZ wereld vaak gebruikt bij diagnosticeren van een autisme spectrum stoornis terwijl bovengenoemd onderzoek ook laat zien dat andere situaties zoals traumatisering enorme impact kunnen hebben en kunnen maken dat je vermogen tot inleven verandert.
QI Geschreven door Nicole van Dommelen: arts, voormalig huisarts en acupuncturist
 Volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde is alles in ons universum opgebouwd uit Energie. Dit wordt in China Qi genoemd. Wat die energie precies is, kan eigenlijk niet beschreven worden, omdat geen enkele beschrijving de totale waarde kan omvatten. Qi is je levenskracht, de energie binnen in je in iedere cel van je lichaam, maar ook buiten het lichaam in de natuur, hemel en aarde, emoties en gedachten. Het is de ademhaling die we inademen, het voedsel dat we eten, de emoties die we voelen. Een inspirerende en opwekkende kracht voor iedere functie in ons lichaam en geest, in bloed, immuunsysteem, spijsverteringssysteem, zenuwstelsel en ook de kracht achter mentale energie en vitaliteit.
Zoals je ook kunt zien in het Chinese karakter voor Qi (zoals hierboven weergegeven), is Qi een samenvoeging van 2 dingen. Linksonder zie je een stervorm, welke staat voor ongekookte rijst. Daaromheen zit een vorm die stoom voorstelt. Hieruit kun je opmaken dat qi zowel vast, materieel is zoals de ongekookte rijst, maar tegelijkertijd ook immaterieel, zoals de stoom uitbeeldt.
De reguliere wetenschap is het met ons eens. Alle (ogenschijnlijk vaste) materie is opgebouwd uit verschillende moleculen, die weer uit atomen bestaan. En atomen zijn opgebouwd uit een positief geladen protonen- en neutronenkern, met daaromheen een negatief geladen elektronenwolk. Alles wat we kunnen waarnemen, is in feite een compacte vorm van energie. Gedachten en emoties creëren een elektrische lading die we zichtbaar kunnen maken met meetinstrumenten, zoals een hersenscan. En zoals Einstein al aangaf: E= mc², wat de relatie weergeeft tussen energie en (tastbare) massa.
Evenementen / nieuwtjes
Weet wat je eet bijeenkomst! Woensdag 16 april 2025: Bijeenkomst “Weet Wat Je Eet” waaronder: Waarvoor zou ik supplementen nemen? Wat zit er wel en niet in onze voeding? Hoe lees ik etiketten op voedingsartikelen?
Inlooptijd: 19.00 tot uiterlijk 21.30 uur.
Locatie: Weegschaalstraat 3 in Eindhoven. Toegang: gratis
Geneeskundepraktijk “De Klik”: Aanmelden: r.tillema@ppdeklik.nl of 06-14379234 voor meer informatie en deelname.
Afbouw medicatie Er wordt veel (psychiatrische) medicatie voorgeschreven in Nederland (o.a. voor meer dan 1 miljoen mensen in Nederland zou een antidepressiva zijn voorgeschreven).
Ook zijn er steeds meer aanbieders gekomen om medicatie af te bouwen (tapering strips door regenboogapotheek, vereniging afbouw medicatie, de afbouw apotheker). Er wordt in het reguliere circuit niet gesproken over de mogelijkheden van ondersteuning door aanvullende behandelingen in het traject van afbouwen van medicatie. Die is er wel: orthomoleculaire geneeskunde alsook homeopathie zijn bekend met ondersteuning bij eventuele klachten die kunnen optreden bij afbouw van medicatie. Ook acupunctuur kan hierin ondersteunen net als meer lichaamsgericht ondersteuning om te zorgen dat het lichaam meer in rust komt.
Muriel Nieuwkoop en Monique de Veth-Konings hebben nu samen een aanbod voor mensen die op deze manier willen afbouwen van medicatie. Meer informatie daarover is te vinden op hun websites:
https://homeopathiepraktijkmove.nl/afbouw-medicatie/ en https://decirkel.earth/afbouw-medicatie/
Workshop “hoera, ik heb een klacht” Binnen de reguliere geneeskunde richt zich de behandeling vaak op onderdrukking van symptomen. Hierbij vergeten we dat klachten ook een functie hebben. Het is een signaal van je lijf waar iets is en ook kan het te maken hebben met de heling en genezing die dan speelt. Denk aan koorts wat bedoeld is om het ijs weer beter te maken door temperatuurverhoging te genereren waar niet alle bacteriën van gediend zijn :)
Muriel Nieuwkoop en Monique de Veth-Konings hebben een workshop ontwikkeld waarin hierbij stilgestaan wordt en handvatten worden aangereikt om hiermee om te gaan. Deze workshop bestaat uit twee avonden en zal plaatsvinden op de mooie locatie van De Verbinding (Scherpenering 15, 5507 PA Veldhoven). De workshop zal plaatsvinden op 9 en 23 mei a.s. (van 19.00 tot 22.00 uur). Kosten: € 169,- inclusief thee / water.
Nieuwjaarsborrel Begin dit jaar hebben we onze tweede nieuwjaarsborrel gehad met mensen die zijn aangesloten bij Vitaal Vooruit. Het was weer heel fijn om samen te komen met hulpverleners die betrokken zijn bij ons platform. Om met elkaar plannen te maken om te zorgen dat we meer bekendheid krijgen zodat mensen die onze hulp willen hebben, ons kunnen inschakelen.

Nascholing/lezing Nicole van Dommelen geeft op 7 april a.s. een lezing over acupunctuur voor oncologieverpleegkundigen in het Sint Annaziekenhuis. Ook externen kunnen deze lezing aanvragen: info@oostwestgeneeskunde.nl |