ViVo Januari 2025: bruggen bouwen
Als eerste: mooie wensen voor iedereen en een heel goed en mooi 2025!
Bij deze de ViVo van januari 2025 met als titel 'bruggen bouwen'. Ik denk dat het zo belangrijk is in alle tijden eigenlijk maar zeker in deze tijd waarin veel nieuws naar ons toekomt, dat we verbinden met elkaar.
Het is belangrijk dat we niet ons laten verleiden om mee te gaan in polarisatie, negatieve berichten en daarmee maken we een mooie brug naar elkaar en naar de toekomst. Moge het komend jaar dan ook gevuld zijn met positieve momenten, een jaar vol vriendschap, liefde en warmte met onze dierbaren.
Veel leesplezier in deze nieuwe ViVo en we hopen jullie weer te kunnen inspireren :)
Inhoud
- Vanuit mijn blik: visie op gezondheid en ziekte
- Trauma
- Ikigai
- Mededelingen
- Nieuwe collega’s bij Vitaal Vooruit
Vanuit mijn blik: visie op gezondheid en ziekte
Geschreven door Monique de Veth-Konings, psychiater en homeopathisch arts
De afgelopen jaren ben ik anders gaan kijken naar ziekte en gezondheid. Ik ben me steeds meer gaan beseffen dat de reguliere medische wetenschap zich opsplitst en specialiseert in specifieke vakgebieden. Denk maar aan alle verschillende artsen die er zijn voor allerlei deelgebieden: cardioloog, longarts, dermatoloog… Dat beeld staat haaks op een holistische visie waarin alles met elkaar verbonden is. Dat is iets wat heel natuurlijk aanvoelt. Binnen de natuur is alles met elkaar verbonden en communiceert met elkaar: denk maar aan de bomen. Zij zijn met elkaar verbonden met heel veel schimmelverbindingen en delen zo informatie, delen hun voedingsstoffen. Als mens staan we niet los van de natuur, we zijn onderdeel ervan en onze organen in ons lichaam staan ook niet los van elkaar, communiceren met elkaar. Elk orgaan heeft zijn eigen functie maar organen geven effect op elkaar. Lichamelijke problemen geven dan ook psychische klachten of verandering van de psyche en dat ook andersom. Daarnaast is er ook bij het holistische kader bewustzijn dat ook spiritualiteit en energie een belangrijke rol speelt.
Dit is geen ontkenning van de westerse visie op gezondheid. Integendeel. In mijn ideale wereld werken deze twee geneeswijzen samen. Ik denk dat het goed is breder te kijken en beide wetenschappen te gebruiken, zoals deze op het individu passend gebruikt kan worden. Je kunt echter ook naar ziekte kijken als een teken of signaal.
In deze visie wordt een klacht gezien als een uiting van iets onderliggends. Het is een uiting van het lichaam, een signaal waar dan naar de onderliggende oorzaak gekeken moet worden. Heel simpel kan ik dit uitleggen door koorts: dat is een signaal van het lichaam dat er iets binnengedrongen is bv (virus) wat weggewerkt wordt door warmte te creëren. Dat klinkt veel minder bedreigend en laat de kracht en kunde van ons lichaam zien. Er zijn verschillende mogelijkheden / invalshoeken om op zoek te gaan naar waar de klachten vandaan komen. Vanuit mijn opleiding tot psychiater en homeopathisch arts kijk ik vooral naar de psychische oorzaak van klachten, naar de ontwikkeling van iemand in zijn persoon en hoe deze de klachten kan verklaren. Vanuit hier kun je altijd gezamenlijk kiezen voor de behandeling: symptoomgericht dan wel vanuit de diepere kant. Natuurlijk zijn er andere meer holistische behandelvormen, zoals deze ook binnen Vitaal Vooruit aangeboden worden. Er lijkt binnen de GGZ wereld geleidelijk aan steeds meer bewustzijn te komen voor deze aanvullende behandelingen, wat blijkt uit de toenemende belangstelling voor leefstijl binnen de psychiatrie. Ook is er de afgelopen jaren steeds meer belangstelling ontstaan voor het gebruik van essentiële oliën, iets wat ook ingezet kan worden om op een andere manier te helen. Dit alles geeft een bredere kijk op gezondheid en ziekte. Een positieve en belangrijke ontwikkeling.
Trauma
Geschreven door Nicolette de Haas, trauma-therapeut en psychosociaal therapeut
Trauma. Een term die we tegenwoordig vaak horen en die makkelijk wordt gebruikt. Misschien wel te makkelijk of misschien toch niet? In de kern betekent trauma 'wond'. Een psychisch trauma betekent letterlijk een innerlijke wond. Innerlijk, van binnen in herinneringen in je hoofd en pijnen of angsten in je lijf. Iedereen draagt in meer of mindere mate oude pijnen met zich mee. Dat is heel normaal en hoort bij het leven. In hoe we daarmee omgaan hebben we iets te leren. Wanneer een ervaring indrukwekkend was en vervolgens niet wordt verwerkt, emotioneel gezien, ontstaat er psychisch trauma; een innerlijke wond. Onverwerkte pijn heeft impact op ons groot-groeien. En op hoe we onszelf en de wereld om ons heen zien en hoe we daarmee omgaan. Trauma kan leiden tot een breed scala aan reacties, ook op latere leeftijd. Het heeft invloed op het functioneren van het individu op psychologisch, sociaal én fysiek niveau. En trauma kan ook intergenerationeel worden doorgegeven. Het is belangrijk bewustzijn te creëren op de impact van onverwerkte issues en pijnen. Maar nog belangrijker is het gegeven dat trauma is te helen en genezen!
Ikigai
Geschreven door Monique de Veth-Konings, psychiater en homeopathisch arts
Wat is nu Ikigai? Ikigai is een Japans concept wat steeds meer een plek krijgt in de gehele wereld. Ikigai gaat over de zoektocht van de reden van jouw bestaan. Het gaat om 4 elementen die samenkomen: datgene waar je van houdt, datgene waar je goed in bent, dat waar de wereld behoefte aan heeft en waarvoor je betaald kunt worden. Het gaat dus om de zoektocht naar deze overlap van jouw passie, missie, beroep en roeping en dan heb je jouw ikigai gevonden; dit is het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven. Het is voor iedereen goed deze elementen te inventariseren. Dit kan maken dat je dichter bij jezelf komt en van binnenuit kan helen. Bedenk wat je leuk vindt, maak een lijstje daarvan. Dat doe je ook met de dingen waar je goed in bent. Dat doe je ook voor de andere twee elementen: wat heeft de wereld nodig en waar krijg je voor betaald? Dan ga je zoeken naar de overlap, het hoeft niet één Ikigai te zijn, het kunnen er ook meer zijn. Wat is nu het belang van Ikigai. Als je jouw Ikigai hebt gevonden, klopt alles gewoon en gaat alles haast vanzelf. Dan kom je in een soort flow. En wat ik al noemde, het wordt het Japanse geheim genoemd voor een lang en gelukkig leven. Zelf denk ik dat het goed is hierbij stil te staan. Wat is jouw Ikigai en in hoeverre is wat je doet, passend hierbij. We leven in een maatschappij die snel gaat, veel van mensen vraagt en veel mensen druk ervaren en komen steeds meer klem te zitten. Dat resulteert in psychische en lichamelijke klachten. Het RIVM (Rijksuniversiteit voor Volksgezondheid en Milieu) heeft in zijn verslag van 2023 genoemd dat 19,0 % van de werknemers burnout klachten heeft. In 2007 ging het om 10 %, het is dus iets wat steeds meer toe lijkt te nemen en dat is heel zorgelijk. Wat heeft Ikigai nu met mentale gezondheid te maken? Een recente studie liet zien dat Ikigai positief welzijn voorspelde en negatief was voor depressie. Zodra je dus een idee hebt van je Ikigai, probeer het dan te integreren in je dagelijks leven. Dit kan zijn door werk te zoeken dat aansluit bij je Ikigai, door hobby’s die je passie voeden, of zelfs door vrijwilligerswerk dat je voldoening geeft. Alle mensen die aangesloten zijn bij Vitaal Vooruit willen graag helpen bij het vinden van jouw Ikigai, iedereen doet dat op zijn eigen wijze. Op onze website vind je de mensen die aangesloten zijn en lees je meer over hun behandelaanbod.
Mededelingen
- Monique de Veth-Konings heeft op 2 november 2024 een korte lezing gegeven in het congres Samen voor Homeopathie georganiseerd door Stichting VHAN. Het congres had als titel op weg naar volwassenheid, van 0 tot 18 jaar. Samen voor Homeopathie is een platform van alle organisaties die de homeopathie een warm hart toedragen. Dit congres was bedoeld voor homeopathische hulpverleners maar ook voor belangstellenden, ouders bv met belangstelling voor wat homeopathie kan betekenen bij jeugdigen. De lezing van Monique ging over ervaringen met homeopathie, belicht vanuit een psychiatrische praktijk.


- Op zondag 23 maart a.s. is er een mooi event over de toekomst van de zorg. Er komen mooie sprekers zoals Pierre Capel (kwantumfysisch hoogleraar), Evelien Peeters (complementair internist), Rob Elens (homeopathisch huisarts), die allemaal hun eigen visie zullen laten zien over goede gezondheidszorg. Monique de Veth-Konings zal één van de panelleden zijn. Meer informatie is te vinden op: https://gezondheidscongres.nl/

Nieuwe collega’s bij Vitaal Vooruit
- Erik Matser is neuropsycholoog en heeft zich aangesloten bij ons platform. Hij heeft al lange tijd een eigen praktijk in Helmond waarbij hij zich veel bezighoudt met de gevolgen van hersenletsel op het psychisch en lichamelijk welbevinden. Hij heeft diverse boeken geschreven en hij heeft een herstelcentrum in Spanje waarin intensieve begeleiding naar herstel plaatsvindt. Meer info: https://neuro-psychologie.nl/
- Nelli Hakopian is natuurgeneeskundig therapeute. Sinds 2009 houdt ze zich bezig met Natuurgeneeskundige therapieën zoals massages en diverse reinigingsmethodieken. Ook maakt ze gebruik van Bach bloesem remedies en auriculotherapie. Haar praktijk is gevestigd in Bussum. Meer info te vinden op: https://akhtamar.nl/
|